Çiğ Börek Tarifi İçin Malzemeler:
Harcı için:
- 250 kg kıyma,
- 1 adet soğan,
- 1 çay kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığından biraz az karabiber,
- ½ çay bardak su,
Hamuru için:
- 4 su bardağı un,
- bir tatlı kaşığı (silme) tuz,
- su.
Çiğ Börek Yapılışı
Bir kabın içerisine un, tuz ve su ilave ederek, kulak memesi yumuşaklığına gelinceye dek karıştırarak hamuru hazırlayalım.
Başka bir kabın içerisine soğanları rendeleyerek, üzerine kıymayı, tuzu, karabiberi ve suyu ekleyip iyice karıştırarak iç harcımızı hazırlayalım.
Hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, yaklaşık 20 cm çapında daireler oluşturacak şekilde hamurlar açalım.
Hazırladığımız harcı, daire şeklinde açmış olduğumuz hamurun yarısına ince bir tabaka halinde sürelim.
Hamurun boş kalan diğer diğer yarısını harcı sürdüğümüz tarafın üzerine kapatalım ve harcın dışarıya akmaması için çiğ böreğin kenarlarını bir tabak ya da kapatma tırtılı ile keselim.
Hazırladığımız çiğ börekleri, daha önce derin bir tencerede kızdırdığımız (yaklaşık 2-3 su bardağı) yağın içerisine atarak, her iki tarafını da hafif pembeleşinceye kadar kızartalım.
Başka bir kabın içerisine soğanları rendeleyerek, üzerine kıymayı, tuzu, karabiberi ve suyu ekleyip iyice karıştırarak iç harcımızı hazırlayalım.
Hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, yaklaşık 20 cm çapında daireler oluşturacak şekilde hamurlar açalım.
Hazırladığımız harcı, daire şeklinde açmış olduğumuz hamurun yarısına ince bir tabaka halinde sürelim.
Hamurun boş kalan diğer diğer yarısını harcı sürdüğümüz tarafın üzerine kapatalım ve harcın dışarıya akmaması için çiğ böreğin kenarlarını bir tabak ya da kapatma tırtılı ile keselim.
Hazırladığımız çiğ börekleri, daha önce derin bir tencerede kızdırdığımız (yaklaşık 2-3 su bardağı) yağın içerisine atarak, her iki tarafını da hafif pembeleşinceye kadar kızartalım.
Çiğ Börek İçin Püf Noktaları
Varsa büyük bir kazanda ve kuvvetli ateşte pişirelim.
Çiğ börek yağ emip lezzetini kaybetmemesi için, harç konulup kapatılmadan önce hamurun ununu iyice silkeleyelim ki, kızarırken az yağ emip daha lezzetli olsun.
İçine harç konulduktan sonra fazla bekletilmeden, mümkün olduğu kadar çabuk yağa atılıp kızartılmalıdır.
Çiğ börek yağ emip lezzetini kaybetmemesi için, harç konulup kapatılmadan önce hamurun ununu iyice silkeleyelim ki, kızarırken az yağ emip daha lezzetli olsun.
İçine harç konulduktan sonra fazla bekletilmeden, mümkün olduğu kadar çabuk yağa atılıp kızartılmalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder